Sci3nce

Czysta nauka, newsy, dyskusje, spekulacje

Ogłoszenie

UWAGA! Niedługo na forum pojawią się konkursy!

#1 09-08-2010 15:16:44

 MasterYoda

Administrator

Skąd: Włocławek
Zarejestrowany: 05-07-2010
Posty: 23
Punktów :   

Mały programik w Turbo Pascalu

Zamieszczam tu program mojego autorstwa. Jest to proste narzędzie do obliczania pól najprostszych figur geometrycznych pisany na rozgrzewkę. Zamieszczam go raczej jako przykład gdyż zrobienie takich obliczeń w pamięci byłoby szybsze niż dwukrotne kliknięcie.

KOD PROGRAMU:

Kod:

Uses dos,crt;

Const
uwaga=('UWAGA! Podaj wszystkie dlugosci w tej samej jednostce wynik zostanie zwrocony bez podanej jednostki');


Var
figura:char;
apb:word;
a:word;
b:word;
h:word;
exit:char;
licz:byte;

PROCEDURE kwadrat;

          BEGIN
          WriteLn(uwaga);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj dlugosc boku kwadratu i nacisnij Enter');
          ReadLn(a);
          WriteLn(' ');
          Write('Pole kwadratu wynosi:');WriteLn(a*a)
          END;

PROCEDURE prostokat;

          BEGIN
          WriteLn(uwaga);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj dlugosc pierwszego boku prostokata i nacisnij Enter');
          ReadLn(a);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj dlugosc drugiego boku prostokata i nacisnij Enter');
          ReadLn(b);
          WriteLn(' ');
          Write('Pole prostokata wynosi:'); WriteLn(a*b);
          END;

PROCEDURE trojkat;

          BEGIN
          WriteLn(uwaga);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj wysokosc trojkata i nacisnij Enter');
          ReadLn(h);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj dlugosc boku trojkata od ktorego poprowadzona jest wysokosc');
          ReadLn(a);
          WriteLn(' ');
          Write('Pole trojkata wynosi:'); WriteLn(a*h/2 : 4:3);
          END;

PROCEDURE romb;

          BEGIN
          WriteLn(uwaga);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj dlugosc pierwszej przekatnej rombu i nacisnij Enter');
          ReadLn(a);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj dlugosc drugiej przekatnej robu i nacisnij Enter');
          ReadLn(b);
          WriteLn(' ');
          Write('Pole rombu wynosi:'); WriteLn(a*b/2 : 4:3);
          END;

PROCEDURE trapez;

          BEGIN
          WriteLn(uwaga);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj dlugosc krotszej podstawy trapezu');
          ReadLn(a);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj dlugosc dluzszej podstawy trapezu');
          ReadLn(b);
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Podaj wysokosc trapezu');
          ReadLn(h);
          apb:=a+b;
          WriteLn(' ');
          WriteLn('Pole trapezu wynosi:'); WriteLn(apb*h/2 : 4:3);
          END;


BEGIN
     REPEAT
           ClrScr;
           WriteLn(' ');
           WriteLn('-=Program do obliczania pol podstawowych figur geomerycznych=-');
           WriteLn(' ');
           WriteLn(' ');
           WriteLn('Podaj liczbe odpowiadajaca figurze');
           Delay(100);
           WriteLn('Kwadrat-1');
           Delay(75);
           WriteLn('Prostokat-2');
           Delay(75);
           WriteLn('Trojkat-3');
           Delay(75);
           WriteLn('Romb-4');
           Delay(75);
           WriteLn('Trapez-5');
           Delay(75);
           WriteLn('q aby zakonczyc program');
           WriteLn(' ');
           figura:=readkey;
           ClrScr;
           WriteLn(' ');
           Delay(300);
           If figura='0' Then exit;
           If figura='1' Then kwadrat;
           If figura='2' Then prostokat;
           If figura='3' Then trojkat;
           If figura='4' Then romb;
           If figura='5' Then trapez;
           WriteLn(' ');
           WriteLn('nacisnij q aby wyjsc lub inny dowolny klawisz aby powrocic do menu');
           WriteLn(' ');
           exit:=readkey;
     UNTIL exit='q';

     ClrScr;

     REPEAT
           WriteLn('Program by MasterYoda');
           WriteLn('www.sci3nce.pun.pl/forums.php');
           WriteLn(' ');
           Delay(500);
           Inc(licz);
     UNTIL licz=8;

END.

Download

SENDSPACE
http://www.sendspace.pl/file/f3ab688aac91b0e17df1976

Offline

 

#2 24-08-2010 21:45:47

 jozio

user

Zarejestrowany: 05-07-2010
Posty: 22
Punktów :   
WWW

Re: Mały programik w Turbo Pascalu

Ciekawe, bardzo ciekawe. Ja jestem jeszcze na etapie aplikacji konsolowych mniej zaawansowanych od tej:(.

Offline

 

#3 27-08-2010 14:10:00

 MasterYoda

Administrator

Skąd: Włocławek
Zarejestrowany: 05-07-2010
Posty: 23
Punktów :   

Re: Mały programik w Turbo Pascalu

To jest właśnie konsolowa aplikacja, za grafikę na razie się nie biorę.
Zapraszam do pobierania.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
tatuaże motywy muzyczne kody do biosa wynik cytologi wyrazy z jedną sylabą www.warrockpoland.pun.pl